Brygg ditt eget vin hemma
Under längre tid har folk uppskattat vin och dess framställning Det finns antika traditioner av produktion av vin, och i nuvarande Iran har man hittat tecken av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens traditioner spridits och anammats av övriga världen.
Det har därutöver blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Flera menar att det är ett utmärkt tillfälle att personligen ha möjlighet att utröna skilda vinsmaker. Den som aldrig tidigare bryggt vin från grunden kan med fördel använda sig av en färdig vinsats. Ifall samtliga instruktioner följs noggrant så kommer även nybörjaren nå målet och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.
En del mer rutinerade vinbryggare brukar dock vilja utgå från egna recept, eller rentav prova fram nya recept under processens gång. Enligt EU:s definitioner så får vin i klassisk bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, endast kallas vin om vinmusten utgörs av pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver emellertid inte leva upp till dom kraven, och det med fördel. Det ger potential att prova att tillverka vin på flertal varierande bär och frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.
Det första man ska tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att checka så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man ej råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan ändra vinets smakkaraktär påtagligt. En annan extremt betydelsefull del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären alternativt frukterna är rent.
För att vara på den säkra sidan bör man rena sitt vatten med aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol eller högtryckspressat format kol. Kolets kompetens att rena beror på kvalitativa aspekter såsom kolets area i kvadratmeter per gram och porstruktur. Läs mer här Kaffearomer – sockerfria
Filtrera vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen ska förekomma i rumstemperatur. Aktivt kol finns att inhandla genom Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.
Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och bilda vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen ej bör vara för små. Ett vattenlås ska vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det brukar blidas skum under jäsningen de första dagarna och ifall hinken inte är nog omfattande kommer mäsk ta sig ut genom vattenlåset.
När förjäsningen är klar ska vinet omtappas till ett annat jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska förekomma. Jäshinken måste nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.
Oechslemätare är även en väldigt betydelsefull del av redskapen som används vid bryggning. Den används åt att mäta upp sockerhalten i musten. Även ett mätglas ska finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml tenderar att vara tillräckligt.
Ibland är det faktiskt inte enbart sockerhalten som genererar utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar därför utslaget annorlunda.
Ta alltid regelbundna prover med hjälp av oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en nödvändig roll under bryggningens gång. Ett råd är att mäta upp tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk därefter ned oechslemätaren för att läsa av värdet.
Anteckna samtliga värden noggrant i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så sätt undviker man att bli förundrad över vinsmaken i slutändan. Men man bör naturligtvis inte bara förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet då och då och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.
I det sista momentet av jäsningen får vinet stå i jäskärlet i cirka 2-4 veckor. Precis tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och filtrera ytterligare en gång.